'Urimeligt og trist': Moumen har mistet jobbet, men risikerer sin opholdstilladelse, hvis han får hjælp

Indvandrere, der bliver arbejdsløse under coronakrisen, står i et vanskeligt dilemma.

Moumen Aziz skal vælge imellem at få integrationsydelse, så han kan forsørge sig selv og sin familie, eller fortsat at have muligheden for at søge om permanent opholdstilladelse om få år. (Foto: © Amal Guerdali - DR Nordjylland)

Moumen Aziz ønsker sig mere end noget andet en permanent tilladelse til at være i Danmark.

Men den drøm hænger i en tynd tråd.

Moumen Aziz er nemlig blevet fyret efter halvandet år som taxachauffør i Aalborg på grund af coronakrisen.

- Det er ikke så godt for mig. Hvis jeg går til kommunen, mister jeg alt det, jeg har arbejdet for, siger han.

Mahmoud Abdallah har også mistet sit job som taxachauffør i Aalborg på grund af coronakrisen, og de er flere i samme situation. (Foto: © Amal Guerdali - DR Nordjylland)

Når Moumen Aziz skal søge om permanent opholdstilladelse i Danmark, må han nemlig ikke have modtaget offentlig hjælp de seneste fire år op til - og han skal have arbejdet mindst tre et halvt år sammenlagt.

Moumen Aziz blev først medlem af en A-kasse for nogle måneder siden, og derfor har han ikke ret til dagpenge.

Nu er han bange for, at hans drøm om permanent ophold i Danmark brister, hvis han beder om hjælp i form af integrationsydelse.

Moumen Aziz er langt fra alene om dét dilemma, fortæller hans kollega Mahmoud Abdallah.

- Det er et kæmpestort problem. Vi er flere, som kørte taxa i Aalborg, og vi har samme problem nu, siger han.

Indtil coronakrisen er ovre, og der igen er brug for taxachauffører, skal Moumen Aziz og de andre i Aalborg altså vælge mellem at sikre sig en indtægt og at bevare muligheden for at søge om permanent opholdstilladelse.

Det er urimeligt, at indvandrere som Moumen Aziz ikke tør melde sig ledig, selvom de har mistet jobbet, mener Halima El Abassi, der er forkvinde i Rådet for Etniske Minoriteter.

- De har jo ikke mistet deres arbejde selvforskyldt. De har mistet det på grund af en national krise, som vedrører alle her i landet, siger hun.

Halima El Abassi mener derfor, at regeringen bør sætte kravene i bero i en periode.

- Når man suspenderer integrationsindsatsen på en lang række andre punkter, bør det vel også kunne gøres for nogle af de krav, som de her medborgere skal opfylde, siger hun.

Minister: 'Svært ved at se argumentet'

Halima El Abassi får opbakning fra Enhedslistens indfødsretsordfører Peder Hvelplund.

Krisen har konsekvenser for os alle sammen - for mange også på indtægten - men det er urimeligt, at indvandrere bliver ramt dobbelt, mener han.

- Man kunne lade perioden fra den 1. marts være en 'død' periode, så det ikke tæller med i forhold til at søge om permanent ophold, siger Peder Hvelplund.

Han vil tage problematikken op med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Ministeren er dog ikke umiddelbart villig til at slække på kravene i coronaperioden.

I et skriftligt svar til DR skriver Mattias Tesfaye, at "han har svært ved at se argumentet for, at corona også bør få os til at lempe på reglerne for at få en permanent opholdstilladelse".

- Det synes jeg, er beklageligt og trist, lyder Peder Hvelplunds reaktion.

Han understreger, at det ikke handler om, at indvandrere som Moumen Aziz skal have flere penge end eksempelvis integrationsydelse. De skal være underlagt samme regler som alle andre i forhold til at få forsørgelse, forklarer han.

Men konsekvensen for indvandrere i Moumen Aziz' situation bliver, at de direkte skal vælge imellem, om de vil modtage en integrationsydelse, som sikrer dem forsørgelse, efter de har mistet deres arbejde - eller om de fortsat vil have muligheden for at få permanent ophold i Danmark.

- Der er jo ingen andre, der bliver stillet i den situation. Det burde selvfølgelig være sådan, at de har mulighed for at få en offentlig forsørgelse i den her periode - uden at det har som konsekvens, at de ikke kan søge om permanent ophold, siger Peder Hvelplund.